Týka sa povinnosť vystavovať e-faktúry od 1.1.2027 aj zahraničných spoločností registrovaných pre DPH v SR podľa § 5?

Legislatíva

Oficiálna odpoveď

Nie, povinnosť vystavovať elektronické faktúry sa na tieto subjekty nevzťahuje. § 85o ods. 2 zákona o DPH: „Platiteľ podľa § 4, § 4b alebo § 4c, ktorý počnúc 1. januárom 2027 dodal […] je povinný vyhotoviť elektronickú faktúru podľa odseku 4.“ Zo znenia zákona vyplýva, že povinnosť sa týka iba platiteľov DPH podľa § 4, § 4b alebo § 4c (t. j. tuzemských subjektov) Zahraničné osoby registrované podľa § 5 zákona o DPH (neusadené osoby) v tomto ustanovení uvedené nie sú, a preto na ne táto povinnosť nedopadá.