Musím prijímať e-faktúry, ak nie som platiteľ DPH?

Legislatíva

Oficiálna odpoveď

Áno. Aj keď nie ste platiteľ DPH, od roku 2027 budete musieť vedieť prijímať elektronické faktúry, ak vám ich vystaví platiteľ DPH.

Táto povinnosť vyplýva zo zákona o DPH:

  • podľa § 72 ods. 1 je platiteľ DPH povinný vystaviť faktúru inej zdaniteľnej osobe (t. j. podnikateľovi, aj neplatiteľovi DPH),
  • od roku 2027 sa podľa § 85o zavádza povinnosť vystavovať tieto faktúry v elektronickej forme.

To v praxi znamená, že:

  • odosielať e-faktúry povinne musia platitelia DPH,
  • ale prijímať ich musí každá zdaniteľná osoba (aj neplatiteľ DPH), ak jej taká faktúra príde.