Môžeme po 1.1.2027 pri nájomnom naďalej používať ročný splátkový kalendár ako faktúru, alebo musíme vystavovať e-faktúry (napr. mesačne)?

Legislatíva

Oficiálna odpoveď

Nie, po 1.1.2027 už nebude možné používať splátkový kalendár ako náhradu faktúry na celé obdobie (napr. rok dopredu), ak ide o plnenie, pri ktorom vzniká povinnosť vystaviť e-faktúru. Podľa zákona je možné vystaviť len tzv. súhrnnú elektronickú faktúru za obmedzené obdobie: § 85o ods. 7 zákona o DPH „Platiteľ môže vyhotoviť súhrnnú elektronickú faktúru za viac samostatných dodaní tovaru alebo služby, ktoré sa uskutočnili počas obdobia, ktoré nesmie byť dlhšie ako jeden kalendárny mesiac.“